Κάποτε το Βιβλιόσπι(ρ)το μιλούσε για κάποια (Σχολική) Βιβλιοθήκη. Αυτό έληξε στις 31/8/2011. Τώρα μιλάει για άλλα. Η αγάπη για κάποια πράγματα δεν έχει ημερομηνία λήξης


Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

Ζητείται ελπίς για τις Σχολικές Βιβλιοθήκες. (Δεν είναι πολυτέλεια, είναι ανάγκη)

Μαύρη μοίρα κι ... άραχνη περιμένει τις Σχολικές Βιβλιοθήκες;
(Το ....άραχνη, μπορείτε να το δείτε παραστατικά στην προηγούμενη ανάρτηση, στο σχετικό σκίτσο).
Υπάρχει πιθανότητα να νεκραναστηθούν; Θα το παλέψουμε όλοι μαζί; Μαζί με όλα τα άλλα; "Ζητείται ελπίς", έγραψε ο Σαμαράκης. (Το ίδιο ζητείται πάντα... )
Κινδυνολογούμε; Ας παρακολουθήσουμε προσεκτικά τις εξελίξεις. Ετοιμαζόμουν να ετοιμάσω κάτι ανάλογο, όταν έπεσα ακριβώς την κατάλληλη στιγμή στον ιστότοπο του συναδέλφου που βλέπετε:


http://vivliothiki.blogspot.com/2011/09/blog-post_24.html

Με έβγαλε από τον κόπο. Αντιγράφω κάποια σημεία (με κόκκινα γράμματα είναι οι δικές μου επεμβάσεις):
"Ως γνωστόν, με την εγκύκλιο 99028/Γ7 της 2/9/2011 που έστειλε η ΣΕΠΕΔ / Υ.Π.Δ.Β.Μ.Θ.,
την οποία υπογράφει ο ειδικός γραμματέας του υπουργείου κ. Μιχάλης Κοντογιάννης, οι μέχρι την 31/8/2011 αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί υπεύθυνοι σχολικών βιβλιοθηκών οφείλουν να παραδώσουν τα κλειδιά των βιβλιοθηκών στους διευθυντές των σχολείων.
'Απαντες κατάλαβαν από αυτό το έγγραφο ότι οι βιβλιοθήκες θα παραμείνουν κλειστές.
Άμεση επομένως ήταν η αντίδραση από την εκπαιδευτική κοινότητα
δια στόματος του  Γ.Γ. της ΟΛΜΕ κ.  Θέμη Κοτσιφάκη , φυσικά από εκπαιδευτικούς που υπηρετούσαν στις σχολικές βιβλιοθήκες,
από την ΕΕΒΕΠ, (Ένωση Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης) ενώ έγινε επερώτηση στη Βουλή από τον τέως υπουργό παιδείας
της Ν.Δ. κ.  Άρη Σπηλιωτόπουλο, και γράφτηκαν σχετικά ρεπορτάζ στον τύπο.

Μετά από αυτή την κατακραυγή, το Υ.Π.Δ.Β.Μ.Θ. αναγκάστηκε να εκδώσει την παρακάτω διευκρινιστική ανακοίνωση μέσω δελτίου τύπου στις 20/9/2011:

"Σχετικά με δημοσιεύματα στον Τύπο και στο διαδίκτυο, για αναστολή λειτουργίας των Σχολικών Βιβλιοθηκών, θα θέλαμε να διευκρινίσουμε τα εξής:
Η εγκύκλιος με θέμα «Παράδοση εξοπλισμού και υλικοτεχνικής υποδομής των Σχολικών Βιβλιοθηκών», σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγεται την αναστολή λειτουργίας των 757 Σχολικών Βιβλιοθηκών, οι οποίες διαθέτουν ικανό αριθμό τίτλων, αξιόλογο εξοπλισμό και στηρίζουν ουσιαστικά την εκπαιδευτική διαδικασία.
Εξαιτίας της λήξης, στις 31/08/2011, της διετούς θητείας των Υπεύθυνων Σχολικών Βιβλιοθηκών, το Υπουργείο Παιδείας έστειλε εγκύκλιο προκειμένου οι Σχολικές Βιβλιοθήκες να λειτουργήσουν με ευθύνη του Διευθυντή της σχολικής μονάδας. Ως εκ τούτου, τα δημοσιεύματα αυτά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα."

Κατ' αρχάς να θυμίσω ότι οι μισοί περίπου από τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούσαν στις 756 σχολικές βιβλιοθήκες ΕΠΕΑΕΚ είχαν απόσπαση τετραετίας,  και είχαν υποβληθεί το 2007 σε αξιολόγηση
από τα ΠΥΣΔΕ, βάσει συγκεκριμένων μορίων και προσωπική συνέντευξη
[διαδικασία παρόμοια με την επιλογή των διευθυντών σχολικών μονάδων], παρότι δεν έπαιρναν ποτέ κάποιο επίδομα βιβλιοθήκης.

Δύο ερωτήματα:
α]  Τι ακριβώς σημαίνει 'με ευθύνη του Διευθυντή της σχολικής μονάδας";
Αντικαθιστά ο διευθυντής του σχολείου τα ΠΥΣΔΕ κατά την επιλογή του υπευθύνου;
Ποιος ακριβώς θα είναι αυτός που θα αναλάβει υπεύθυνος της σχολικής βιβλιοθήκης;
Ποιο θα είναι το καθηκοντολόγιό του;
Τι ιδιαίτερα προσόντα θα πρέπει να διαθέτει;
Τι ωράριο λειτουργίας θα έχει η βιβλιοθήκη;

β] Η ανακοίνωση αυτή του Υ.Π.Δ.Β.Μ.Θ. σημαίνει άραγε ότι αντικαταστάθηκε
 το Πλαίσιο Λειτουργίας Σχολικών Βιβλιοθηκών,
[υπουργική απόφαση του 2003 που είχε υπογράψει ο κ. Πέτρος Ευθυμίου]; "

Εδώ τελειώνει το κείμενο του συνάδελφου Μάνου.

Να προσθέσω κάποια σχόλια:
Υπάρχει τελικά ανικανότητα  να συνταχτεί  ένα σωστό και προσεκτικό έγγραφο.
Ούτε "διετής" ήταν η τοποθέτηση, ούτε η "διάψευση" στέκει, όποιος διαβάσει προσεκτικά τα δύο έγγραφά τους το βλέπει.
Τα δημοσιεύματά μας όμως τελικά δεν πήγαν χαμένα. Θα υπάρξουν κι άλλα. ¨Ήταν καιρός πια να γίνει γνωστό το θέμα.
Ακόμα και σε αυτό όμως θα "γκρινιάξω", (εγώ βέβαια δεν το βλέπω έτσι...) ως προς το εξής:
Οι συνάδελφοί μας στην πλειοψηφία, μόλις τώρα συνειδητοποίησαν τη χρησιμότητα της βιβλιοθήκης. Με αφορμή τα projects! Ας κάνουν κάτι λοιπόν και αυτοί. Ας αρχίσουν σα σύλλογοι διδασκόντων να βομβαρδίζουν τα μέσα (και τα έξω). Εμείς αρχίσαμε.
Σε νέα ανάρτηση εδώ θα μπει το έγγραφο από τους 4 συλλόγους διδασκόντων του σχολικού συγκροτήματος, που απευθύνεται στους αρμόδιους, αλλά και στην κοινωνία γενικότερα, για ενημέρωση.

Έεελαα! Για να ξυπνάμε σιγά σιγά!


Ας δούμε όμως και κάτι άλλο.

Πόσοι άραγε ξέρουν για  τις διακρίσεις και τα βραβεία σε πρότυπα και πρωτότυπα έργα Σχολικών Βιβλιοθηκών ;; (ας μη μιλήσουμε για την ίδια την ύπαρξη των βιβλιοθηκών αυτών...)

Ρίξτε μια ματιά στο Κοινό Ιστολόγιο Σχολικών Βιβλιοθηκών.
 http://greekschoolibs.blogspot.com/p/blog-page_8000.html

Αλλού έχουν φύγει χρόνια μπροστά και αλλού συζητάμε ακόμα για ερευνητικές εργασίες χωρίς ... εργαλεία έρευνας, χωρίς πραγματική υποστήριξη, χωρίς έγκαιρη επιμόρφωση, χωρίς κίνητρα ουσίας κλπ κλπ...
Δείτε τα βίντεο, ακούστε τα παιδιά που συμμετείχαν στις ομάδες. Αν σας δημιουργηθεί η εντύπωση ότι έρχονται από άλλο πλανήτη, θα είναι φυσικό. ...Φυσικά, όλα αυτά έγιναν εκτός ωρών διδασκαλίας, με πολύ κόπο, με προσφορά προσωπική, δεν είναι κανείς υποχρεωμένος να το κάνει, θέλει συνεργασίες, θέλει πάθος...
Αλλά θέλει και ερεθίσματα. Να δεις τέτοια πράγματα και να ζηλέψεις! Να θαυμάσεις. Να ξεχάσεις για λίγο τη γκρίζα ...στρατόσφαιρα του παραδοσιακού σχολείου.




Δεν υπάρχουν σχόλια: