Η θητεία στη βιβλιοθήκη έληξε στις 31/8/2011. Η αγάπη και το ενδιαφέρον δεν έχουν ημερομηνία λήξης.


Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ για τις Σχολικές Βιβλιοθήκες

Δε φαίνεται να υπάρχει μέλλον για τις 700 περίπου πρότυπες Σχολικές Βιβλιοθήκες σ' όλη την Ελλάδα (του προγράμματος ΕΠΕΑΕΚ).
Επί έντεκα χρόνια ετοιμαζόταν με αργά και σταθερά βήματα η κηδεία τους, όχι μόνο τώρα με την οικονομική κρίση.

Κάνουμε έκκληση σε ολόκληρη τη σχολική κοινότητα, διευθυντές, καθηγητές, γονείς, να κάνουν οποιεσδήποτε κινήσεις κρίνουν αναγκαίες για να μην εγκαταλειφθεί απόλυτα αυτός ο θεσμός.

Ήδη, το χειρότερο έχει έρθει. Σύμφωνα με ανεπίσημες δηλώσεις, τις βιβλιοθήκες θα ανοίγει όποιος καθηγητής θέλει να τις χρησιμοποιήσει, ή θα οριστεί κάποιος καθηγητής να απασχολείται σε αυτές για να συμπληρώσει ωράριο...

Ακόμα δεν έχουμε καταλάβει τι είναι αυτοί οι χώροι και πώς πρέπει να λειτουργούν. 

Ακόμα δεν έχουν καταλάβει οι αρμόδιοι, που ορίζουν από φέτος “projects” στην Α' λυκείου, ότι για να γίνει μια ομαδική εργασία το πρώτο πράγμα που χρειάζεται είναι μια βιβλιοθήκη.
 Με το κατάλληλο έντυπο και ηλεκτρονικό υλικό.
 Ότι αυτοί οι χώροι χρειάζονται υπεύθυνους, ή καθηγητές επιμορφωμένους, ή βιβλιοθηκονόμους, ή ακόμα καλύτερα και τους δύο.
 Ότι διαφορετικά είναι σα να μην υπάρχουν.
 Επιπλέον κινδυνεύουν.

Στη βιβλιοθήκη του 30 Γυμνασίου, που εξυπηρετούσε και τα 4 σχολεία του συγκροτήματος, η τετραετής απόσπαση της υπεύθυνης έληξε στις 31 Αυγούστου φέτος.

Ποιος θα δανείζει βιβλία; Ποιος θα οργανώνει προβολές θα επιβλέπει και θα φροντίζει για την επισκευή των μηχανημάτων, για την ανανέωση (...) του υλικού, ποιος θα βοηθά τους καθηγητές στην ετοιμασία μιας παρουσίασης ή στην εκπόνηση εργασιών από τους μαθητές, κ.ά.;;

Οι υπολογιστές που υπάρχουν για τους δανεισμούς, τα στατιστικά, για να περιηγούνται στο διαδίκτυο οι χρήστες, για να καταγράφεται υλικό, να εξασκούνται τα παιδιά σε διάφορες εργασίες, κ.ά, μήπως να σκεπαστούν με σεντονάκια κατά της σκόνης;

 Μετά από πολύ κόπο για να ανανεωθούν κάποιοι, μετά από πολύ κόπο για να αγοραστούν κάποια νέα πράγματα, για να αντικατασταθούν τα χαλασμένα φαξ, DVD player, βίντεο, κλπ κλπ κλπ, να επιστρέψουμε τώρα που βρισκόμαστε στην εποχή του ... ψηφιακού σχολείου, στο χειρόγραφο δανεισμό, -αν θα γίνεται κι αυτό-, να πούμε στα παιδιά που πέρναγαν εδώ το διάλειμμά τους γιατί τους άρεσε κιόλας, ότι λόγω οικονομικών περικοπών τη βιβλιοθήκη τους θα τη βλέπουν μόνο απ' έξω;

Μα στην ουσία δεν στοίχιζε καν!

Ποιές είναι οι πραγματικές αιτίες λοιπόν; Ας μας δώσουν μια απάντηση οι αρμόδιοι. Ας βρουν λύσεις. Υπάρχουν πολλές, φτάνει να ενδιαφέρεται κανείς. 


Η (πρώην) υπεύθυνη της βιβλιοθήκης,
Κατερίνα Τζαμουράνη,
Εκπ. ΠΕ06

Το ιστολόγιό μας (Από τον Απρίλιο 2010) το οποίο θα συνεχίσει να λειτουργεί, μέχρι τελικής πτώσεως:
Βιβλιόσπι(ρ)το
http://kafrin-lib.blogspot.com/


Σκίτσο του Γ. Καλαϊτζή από την Κυριακ. Ελευθεροτυπία, 11/9/2011Δεν υπάρχουν σχόλια: