Κάποτε το Βιβλιόσπι(ρ)το μιλούσε για κάποια (Σχολική) Βιβλιοθήκη. Αυτό έληξε στις 31/8/2011. Τώρα μιλάει για άλλα. Η αγάπη για κάποια πράγματα δεν έχει ημερομηνία λήξης


Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023

Terry Pratchett: Shaking Hands With Death

Terry Pratchett:

Shaking Hands With Death. (Βίντεο). 
Μια καταπληκτική ομιλία, για ένα τόσο δύσκολο θέμα, που όμως σε συγκινεί αφάνταστα ενώ παράλληλα καταφέρνει να σε θερμάνει και να σε κάνει να γελάσεις. Αυτό θα πει Pratchett, αυτό θα πει -για μένα- "εξαίρετο χαρακτηριστικό Άγγλων δημιουργών". 
Έχει και αγγλικούς υπότιτλους, αλλά ακόμα και αν δε φτάνουν τα αγγλικά κάποιου για να το παρακολουθήσει ικανοποιητικά, και μόνο ο τονισμός της φωνής και η γλύκα του Ρόμπινσον μπορούν να σε κάνουν να το δεις όλο...
Το κείμενο του Terry Pratchett το ακούμε από τον Τόνι Ρόμπινσον. (Τον αγαπημένο "Μπόλντρικ", για όσους ξέρουν τη σειρά 'Μαύρη Οχιά'). Το κάνει υπέροχα.
Ο λόγος που δεν το ακούμε από τον ίδιο το συγγραφέα είναι πως η ασθένειά του δεν του επέτρεπε να διαβάζει για πολλή ώρα. 

https://www.youtube.com/watch?v=90b1MBwnEHM&pp=ygUoc2hha2luZyBoYW5kcyB3aXRoIGRlYXRoIHRlcnJ5IHByYXRjaGV0dA%3D%3D

Ο Τέρι Πράτσετ γεννήθηκε το 1948 στο Μπάκινχαμσαιρ. Έγραψε πάνω από 70 βιβλία, 40 από τα οποία μυθιστορήματα του "Κύκλου του Δισκόκοσμου" ("Discworld"), ενώ ο ίδιος θεωρείται ιδιοφυΐα της χιουμοριστικής φανταστικής λογοτεχνίας. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε δεκάδες γλώσσες και έχουν πουλήσει περισσότερα από 70 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο.

Το 2009 έλαβε τον τίτλο του ιππότη (Sir), για τις υπηρεσίες του στη λογοτεχνία.
Δύο χρόνια νωρίτερα, είχε ανακοινώσει ότι έπασχε από τη νόσο του Αλτσχάιμερ.
Πέθανε στο σπίτι του, στις 12 Μαρτίου 2015, σε ηλικία 66 ετών.

Terry Pratchett

Tony Robinson


Δεν υπάρχουν σχόλια: