Κάποτε το Βιβλιόσπι(ρ)το μιλούσε για κάποια (Σχολική) Βιβλιοθήκη. Αυτό έληξε στις 31/8/2011. Τώρα μιλάει για άλλα. Η αγάπη για κάποια πράγματα δεν έχει ημερομηνία λήξης


Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Αποσπάσπατα από επίκαιρα κείμενα (για σχολεία, βιβλία, κ.ά....

Διαβάσαμε κάποια πολύ καλά κείμενα, που αξίζει να αναφερθούν,  ανάμεσα στα άλλα και για κάτι που έχουν κοινό : Το τι βιβλία γράφονται για τους μαθητές, πώς, τι ποιότητας, τι αξίας.  Για αρκετά απ αυτά ενημερωθήκαμε από φίλη, φιλόλογο (απ'  αυτές που ψαχουλεύουν και δεν αρκούνται στα ..πεπατημένα).
1)Σχολείο χωρίς βιβλία; της Άννας Δαμιανίδη http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.8emata&id=8684 
Η κυρία Δαμιανίδη ξεκινάει ως εξής:  "Ευκαιρία να τα αγαπήσουμε! Αν ήμουνα δασκάλα θα ήμουν πολύ χαρούμενη φέτος που το υπουργείο καθυστερεί τη διανομή βιβλίων" 
...και συνεχίζει αναφέροντας διάφορα βιβλία που θα χρησιμοποιούσε στο δημοτικό αντί για τα ... συνήθη σχολικά, πολυσέλιδα αλλά μίζερα βιβλία του Υπουργείου. Συγγραφείς όπως Τριβιζάς, Παμπούδη, Ζέη, Σαρή, Άλκοτ, Κίπλινγκ, κ.ά, θα έκαναν τη διαφορά λέει...  (Πιο πολύ δε θα μπορούσαμε να συμφωνούμε!)
2)στο ίδιο σάιτ, γράφει η Τζίνα Δαβιλά, "Σχολικά βιβλία: Σιγά την έλλειψη!"
Και να ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα:
"...Άρα, για ποια βιβλία μιλάμε; Για εγχειρίδια που θυμίζουν χοιρίδια; Διότι η ετυμολογία των λέξεων αποτελεί επιστήμη βαθιά και αποκαλυπτική.  Ο όρος «εγχοιρίδια» ταιριάζει γάντι, μιας και σκοπός τους είναι όχι ο ορθά πληροφορημένος μαθητής που είναι εν δυνάμει αυτόφωτος, αλλά ο κουτρουβαλιασμένος στην γενικότερη κατρακύλα των ελληνικών σχολείων. Ο αναμασών μισές αλήθειες (ιστορία) και αποσπασματικές σελίδες αριστουργημάτων της ελληνικής λογοτεχνίας.  Ξαναρωτώ: ποια από τα βιβλία που παρέχονταν μέχρι τώρα στα σχολεία καλλιεργούσαν την κριτική σκέψη και την φαντασία των μαθητών, καταργώντας την αποστήθιση και τα όποια ιδεολογήματα;" ................

Κλέβω και την εικόνα από το ίδιο σά... όχι, όχι σάιτ, σα σαΐτα ακούγεται, ιστοσελίδα ήθελα να πω, ναι,
ιστοσελίδα λοιπόν, μου άρεσε πολύ η εικόνα, ελπίζω να μην κατηγορηθώ για την εικονοκλοπή αφού αναφέρω την πηγή. Εικονοφαγία άραγε λέγεται αυτό; είχαμε εικονομαχίες και εικονολατρείες κάποτε, τώρα με τις νέες τεχνολογίες τι θα λέμε; θα μου πεις δεν πρόκειται για θρησκευτικές εικόνες, κάτι φωτογραφίες είναι, αλλά μήπως δεν είναι και η φωτογραφία ή η εικόνα μια κάποια σύγχρονη λατρεία πολλές φορές; Αλλού πήγαινα, αλλού το πήγα, τέλος πάντων, λέγαμε για την εικόνα που μου άρεσε. Ορίστε:
3)...και πάλι στην ίδια ιστοσελίδα, η Ρίκα Βαγενά γράφει με το γνωστό ειρωνικό της τρόπο:  
"Σχολικά Βιβλία: Ποιος τα χρειάζεται;"
....."Φυσικά και δεν χρειαζόμαστε τα βιβλία -γενικότερα. Ποιος τα έχει ανάγκη; Δεν πάει πολύς καιρός που ήρθαν επισκέψεις στο σπίτι στην Αθήνα. Η κυρία του κυρίου είδε τις βιβλιοθήκες τίγκα στο σπίτι και καταστενοχωρήθηκε. «Κάτι πρέπει να κάνεις μ΄αυτά, μαζεύουν τόση σκόνη, ειδικά στο παιδικό δωμάτιο τόσα είναι εστία μικροβίων, το άσθμα αυτή την εποχή θερίζει».
....Όχι, δεν χρειαζόμαστε τα βιβλία. Όπως δεν χρειαζόμαστε πολλά άλλα πράγματα, επίσης ακριβά, άχρηστα και απαρχαιωμένα. Γιατί να μπεις στον κόπο να στύψεις μια πορτοκαλάδα όταν μπορείς να κατεβάσεις μια πολυβιταμίνη; Γιατί να χαλάσεις βενζίνη και χρόνο να πας σε μια θεατρική παράσταση ή σε μια συναυλία, όταν μπορείς να κατεβάσεις ένα σωρό υπερθεάματα στον καναπέ του σαλονιού; Γιατί να ερωτευτείς, αφού μπορείς, απλώς, να αναπαραχθείς;  Γιατί να μπεις καν στον κόπο να πάρεις την επόμενή σου ανάσα, αφού κάποτε θα τα τινάξεις; "

Άλλο θέμα:
Η "Πρωτοβουλία Αγώνα για τη Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία, εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων, φοιτητών, μαθητών, εργαζόμενων σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ" σε κείμενό της αναφέρει μεταξύ των άλλων:
"Προς τους μαθητές και τις μαθήτριες που αγωνίζονται!
.....Είμαστε σήμερα εδώ για να συμπαρασταθούμε στο αγώνα σας. .....για να σας μεταφέρουμε την εμπειρία μας και από άλλους χώρους της εκπαίδευσης, όπως τα πανεπιστήμια, που θα φοιτήσετε αύριο.
.....Εδώ και ένα χρόνο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει ανοίξει μέτωπο με όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.  Πάνω από 1200 σχολεία καταργήθηκαν καθώς και πάνω από 2000 θέσεις για αναπληρωτές και ωρομίσθιους καθηγητές δεν ανανεώθηκαν. Το γεγονός ότι από τη νέα σχολική χρονιά δεν παίρνετε βιβλία και τα μαθήματα ξεκίνησαν με φωτοτυπίες και DVD, μας δείχνει ότι αυτή η κυβέρνηση θέλει να φορτώσει όλα τα βάρη της κρίσης στις πλάτες της νεολαίας και των εργαζόμενων, στις πλάτες τις δικές σας και των γονιών σας. Δεν υπάρχει παιδεία με φωτοτυπίες και dvd, με μειωμένο εκπαιδευτικό προσωπικό, με λίγα σχολεία, χωρίς χρήματα για ηλεκτρικό και για θέρμανση!" ............. Επίσης παρακάτω αναφέρει:
"...Η εκπαίδευση δεν είναι όμως ο μόνος στόχος της κυβέρνησης. Αποτελεί και αυτή θύμα της συνολικότερης αντιλαϊκής πολιτικής που μειώνει μισθούς και συντάξεις, καταργεί τις κοινωνικές δαπάνες για να δώσει τα λεφτά στους πλούσιους (τράπεζες, επιχειρήσεις) και μετατρέπει κάθε δημόσιο κοινωνικό αγαθό και υπηρεσία σε εμπόρευμα (υγεία, πρόνοια, παιδεία, μεταφορές, ρεύμα, νερό), που ξεπουλάει το δημόσιο πλούτο στις επιχειρήσεις που φιμώνει και καταστέλλει όποιον αγωνίζεται για τα δικαιώματα του." ...........

Γιατί τα βάζουμε εδώ αυτά; Δεν είναι ηλίου φαεινότερον; Δεν πρόκειται για φαινόμενα αλληλένδετα; Κακά βιβλία ή καθόλου βιβλία, κακοί μισθοί, βιβλιοθήκες άφαντες, κ.ά. πολλά, φταίει η οικονομική κρίση για όλα αυτά;;  Δρόμοι και προτάσεις εξόδου από αυτήν την κρίση, ή, έστω, καλύτερης αντιμετώπισής της, υπήρξαν, αλλά δεν εισακούστηκαν ποτέ. Από οικονομολόγους, από κόμματα, από αναλυτές Έλληνες και ξένους. Άρα το μόνο συμπέρασμα που μπορεί να βγει είναι ότι αυτή η κυβέρνηση είναι απόλυτα υποκριτική όταν λέει ότι θλίβεται για τις "θυσίες" στις οποίες μας υποβάλλει.

(.....Κάτσε τώρα να βάλουμε και τίποτα άλλο γιατί το έχουμε παραβαρύνει τελευταία και κυκλοφορούν και ιώσεις.. μελαγχολίας και κατάθλιψης όπως θα διαβάσατε στις εφημερίδες. Κολλάς τον ιό από κάποιον που είναι στα πρόθυρα της ανεργίας ή της πλήρους χρεωκοπίας και πας και πέφτεις απ το παράθυρο πριν προλάβει κάποιος να σου σφυρίξει "βρε εσύ έχεις μισθό ακόμα, το ξέχασες;")

Πάρτε αυτό, του Στάθη, παλιό είναι, αλλά από τα καλύτερα σχόλια 
περί εκπαίδευσης:

Πάρτε βεβαίως και Κάβουρα και  δείτε και το "Καβουροζούμι" του σε πρώτη ευκαιρία:
http://kavouras12.blogspot.com/
 



 

Δεν υπάρχουν σχόλια: