Κάποτε το Βιβλιόσπι(ρ)το μιλούσε για κάποια (Σχολική) Βιβλιοθήκη. Αυτό έληξε στις 31/8/2011. Τώρα έχει γίνει προσωπικό και αποτυπώνει σκέψεις για τεκταινόμενα, κοινωνικά φαινόμενα, ανθρώπων δρώμενα, βιβλίων -και εν γένει του εγκεφάλου μου- περιεχόμενα.


Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

Σχολεία και βιβλιοθήκες: Έννοιες ασύμβατες; (...) Δείτε ρεπορτάζ στον Τύπο.

Η είσοδος στη Βιβλιοθήκη του 30ού Γυμν. 



Πληθαίνουν οι δημοσιεύσεις σχετικά με τις Σχολικές βιβλιοθήκες. Ας ξεκινήσουμε με το πιο πρόσφατο ρεπορτάζ στον Τύπο, που περιλαμβάνει αναφορές και στη βιβλιοθήκη του 30ού Γυμνασίου, της Ανω Κυψέλης, χρησιμοποιώντας στοιχεία απο την επιστολή των 4 συλλόγων διδασκόντων στο σχολικό συγκρότημα. Επίσης γίνεται αναφορά σε άλλες επιστολές εκπαιδευτικών και υπάρχει ένα μικρό ιστορικό της πορείας των Σχολικών Βιβλιοθηκών.
Αναφέρονται πράγματα σχετικά με τις βιβλιοθήκες  του 30ου αλλά και 24ου γυμνασίου
και στην έντυπη έκδοση, (Ρεπορτάζ, σελίδα 44) αναφέρεται και αυτό το σημαντικό:
"Ένα πολύτιμο κύτταρο της εκπαίδευσης απειλείται με λουκέτο με εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, που προσπαθεί να τα μαζέψει με νέα ανακοίνωση'. 
Στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία λοιπόν, σήμερα, 16/10/2011, ρεπορτάζ με τίτλο: Κλείνουν τις σχολικές βιβλιοθήκες.
 
Από τότε που γράφτηκε το άρθρο, γνωρίζουμε και νεώτερα για ..τοπικές προσωρινές ρυθμίσεις. Σε κάποιες περιοχές ξαναλειτουργούν οι βιβλιοθήκες με τους παλιούς υπεύθυνους που πλεόναζαν στην οργανική τους, μετά από αίτημα κάποιων διευθυντών των σχολείων που ενδιαφέρθηκαν, σε συνεργασία με προϊσταμένους εκπαίδευσης κλπ.
 
Παλιότερες δημοσιεύσεις μπορεί να βρει κανείς και εδώ, στο Βιβλιόσπι(ρ)το, όπως π.χ στην ανάρτηση με θέμα "Ζητείται ελπίς για τις Σχολικές Βιβλιοθήκες", http://kafrin-lib.blogspot.com/2011/09/blog-post_4115.html
καθώς και στις εφημερίδες Αυγή, 20/09/2011:
Ριζοσπάστης, 11/10/ 2011:
 στη σελίδα του facebook"
Η φωνή των φίλων των ελληνικών βιβλιοθηκών
 http://www.facebook.com/groups/filoi.greeklibraries/?id=287937837891690&notif_t=group_activity
 
Επίσης, άρθρο με τίτλο "Τα σύγχρονα τρωκτικά των βιβλιοθηκών μας",
http://tuxlibrary.blogspot.com/2011/10/blog-post_6083.html 
της ιστοσελίδας Greek libraries in a new world, με την σημαντική επισήμανση
"..Ποιές …καλοπροαίρετες πηγές εκ των ένδον είναι αυτές που διαβάλλουν με υπόνοιες (!), ροκανίζουν το θεσμό των δημοσίων βιβλιοθηκών και υποθάλπουν το έργο τους;"

 
Δείτε επίσης και αυτό (για την κατάσταση στα σχολεία γενικά), πάλι από την Κυριακάτικη, 16/10/2011:
"Εφιαλτικό τοπίο στα γυμνάσια και τα λύκεια" 

Η «ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΤΑΡΓΕΙ 1.000 ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ 2.000 ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ

Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

Επιστολή συλ. διδασκόντων για τη Σχ. Βιβλιοθήκη

Σύλλογοι Διδασκόντων
                                                           
30ού Γυμνασίου,
39ου Γυμνασίου,
30ού Λυκείου,
39ου Λυκείου

Αθήνας

Προς
ΥΠ.Δ.Β.Μ.Θ, Δ/νση ΣΕΠΕΔ, Τμήμα Γ΄, Γραφ. Σχ. Βιβλ/κών
Κοινοποίηση
·         Υπουργό κα Διαμαντοπούλου
·         Υφυπουργό κα Χριστοφιλοπούλου
·         Ειδικό Γραμματέα  ΥΠ.Δ.Β.Μ.Θ, κ. Κοντογιάννη
·         Περιφ/κό Διευθυντή Α/θμιας-Β/θμιας Εκπ/σης Αττικής
·         Διευθυντή Α΄ Δ/νσης Δ.Ε. Αθήνας
·         Προϊστάμενο 1ου Γραφ. Α΄ Δ.Ι.Δ.Ε. Αθήνας
·         Γενικό Συμβούλιο Βιβ/κών, Αρχείων και Εκ/κής Ρ/Τ  ΥΠ.Δ.Β.Μ.Θ,
·         ΟΛΜΕ
·         Γ΄ ΕΛΜΕ Αθήνας
·         Ανωτάτη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ)
·         ΜΜΕ


Θέμα: Λειτουργία Σχολικής Βιβλιοθήκης

            Σχετικά με το έγγραφο της 2/9/2011, το οποίο έφτασε σε μας στις 14/9/2011,  και που δίνει εντολή για κλείσιμο της Σχολικής Βιβλιοθήκης μέχρι νεωτέρας, θα θέλαμε να θέσουμε κάποια ερωτήματα και να εκφράσουμε τη μεγάλη αγωνία μας για το μέλλον του θεσμού των Σχολικών Βιβλιοθηκών.
            Θα θέλαμε να ξέρουμε τις σκέψεις που υπάρχουν, ποιο είναι το κόστος της ύπαρξης των 720 περίπου Σχολικών βιβλιοθηκών του ΕΠΕΑΕΚ, -από τη στιγμή που εμπλουτισμός υλικού από το Υπουργείο δεν έγινε ποτέ εδώ και 11 χρόνια, και από τη στιγμή που υπάρχουν υπεράριθμοι καθηγητές. Πρέπει απαραιτήτως να ανοίξουν οι Βιβλιοθήκες. Η Σχολική Βιβλιοθήκη, που ανήκει στο 30ό Γυμνάσιο Αθήνας, εξυπηρετούσε και τα 4 σχολεία του συγκροτήματος. Θα πρέπει να οριστούν ξανά υπεύθυνοι στις Σ.Β., έστω και για συμπλήρωση ωραρίου στην έσχατη ανάγκη, αλλά επιμορφωμένοι, όπως όριζε πάντα και το Πλαίσιο Λειτουργίας.
             Μην ξεχνάμε ότι οι βιβλιοθήκες αυτές δημιουργήθηκαν με συγκεκριμένες προδιαγραφές, βασίζονται στο διεθνές σύστημα ταξινόμησης DEWEY, διαθέτουν βάση καταλογογράφησης, περιέχουν πολύτιμο υλικό καθώς και συναγερμό.

            Όσο το θέμα αυτό καθυστερεί, δημιουργείται σύγχυση, επικίνδυνη. Ήδη υπάρχει καταγγελία για κάποια βιβλιοθήκη της περιφέρειας, όπου η διεύθυνση του σχολείου προέβη σε διάλυση του χώρου, -κατά παράβαση της εντολής- και μετέφερε το υλικό αλλού. Σε άλλες περιοχές, οι περιφερειάρχες έστειλαν εντολή να λειτουργήσουν οι βιβλιοθήκες. Δεν έχουμε πειστεί ότι η οικονομική κρίση απαγορεύει την αναζήτηση ορθών και μόνιμων λύσεων ή επιτρέπει τη διάλυση χώρων που έγιναν με κρατικά έξοδα και ευρωπαϊκά κονδύλια.
            Τα λύκεια χρειάζονται τη βιβλιοθήκη περισσότερο από κάθε φορά, λόγω των projects. Σε όλες τις χώρες του κόσμου είναι αυτονόητο ότι για ερευνητικές εργασίες το πρώτο πράγμα που χρειάζεται, είναι μια βιβλιοθήκη αυτού του τύπου. Επίσης είναι αυτονόητο για όσους γνωρίζουν το θέμα, ότι αυτοί οι χώροι χρειάζονται υπεύθυνους επιμορφωμένους. Ότι διαφορετικά είναι σα να μην υπάρχουν. Ο σκοπός για τον οποίο δημιουργήθηκαν αυτοαναιρείται και κινδυνεύουν με καταστροφή.
            Ποιος θα δανείζει, θα οργανώνει προβολές, θα επιβλέπει και θα φροντίζει για την επισκευή των μηχανημάτων, για την ανανέωση του υλικού, έστω και με δωρεές -εφ’ όσον οι Σχολικές Επιτροπές δεν έχουν χρήματα-, ποιος θα βοηθά τους καθηγητές στην ετοιμασία μιας παρουσίασης ή στην εκπόνηση εργασιών από τους μαθητές, κ.ά. πολλά;;
            Τα τελευταία 3 χρόνια η βιβλιοθήκη μας απέκτησε πολλά βιβλία από δωρεές. Πολλές από αυτές, μετά από διοργανώσεις εκδηλώσεων με συγγραφείς, άλλες μετά από αιτήματα προς φορείς. Πώς θα συνεχιστεί αυτό, αν δεν υπάρχει κάποιος που να παρακολουθεί την εκδοτική κίνηση, να κρίνει τι χρειάζεται, τι λείπει, τι θα προσέλκυε τους χρήστες, να κάνει ανακατανομή του χώρου κλπ, κλπ.;
            Οι υπολογιστές
, που πρόσφεραν την ευκαιρία στους μαθητές να περιηγούνται στο διαδίκτυο, να εξασκούνται στην πληροφοριακή παιδεία, κ. ά., θα μείνουν ανεκμετάλλευτοι;
            Θεωρούμε δεδομένο ότι όλα τα παιδιά έχουν στο σπίτι τους ίντερνετ, ιδιαίτερα σε πολυπολιτισμικά σχολεία σαν τα δικά μας; Μετά από πολύ κόπο για να ανανεωθούν κάποιοι, μετά από πολύ κόπο για να γίνουν κάποιες αγορές, να αντικατασταθούν τα χαλασμένα φαξ, DVD player, βίντεο, κλπ κλπ, να επιστρέψουμε τώρα που βρισκόμαστε στην εποχή του ψηφιακού σχολείου, στους χειρόγραφους δανεισμούς, -αν γίνει και αυτό-, να πούμε στα παιδιά που πέρναγαν εδώ το διάλειμμά τους ψάχνοντας για βιβλία, για πληροφορίες, ή απλώς γιατί τους άρεσε κιόλας, ότι λόγω οικονομικών περικοπών τη βιβλιοθήκη τους θα τη βλέπουν μόνο απ' έξω;
            Την περσινή χρονιά ιδιαίτερα, η προσέλευση των μαθητών, και οι δανεισμοί είχαν αυξηθεί αισθητά. Είχαν δρομολογηθεί  διάφορες εργασίες, είχαν αρχίσει να βλαστάνουν κάποιες ιδέες δημιουργικές, που τα παιδιά ασπαζόντουσαν με ενθουσιασμό.
            Θα θέλαμε μια επίσημη απάντηση σε αυτό το θέμα, και ευελπιστούμε να βρεθεί μια λύση για ένα θέμα ιδιαίτερα ουσιαστικό για την Εκπαίδευση, όπως και τη Δια Βίου Μάθηση, όπως και για την πορεία της χώρας μας γενικότερα..
            Σας ευχαριστούμε
(ακολουθούν υπογραφές)

Το πρόβλημα της συγκατούρησης των σχολείων λόγω συγκατοίκησης.


Το σχολικό συγκρότημα στην Άνω Κυψέλη αποτελείται από 2 γυμνάσια και 2 λύκεια. Τα λύκεια είναι πάντα πρωινά. Τα γυμνάσια εναλλάξ, πρωί-απόγευμα. Από τα τελευταία του είδους αυτού εν Αθήναις. Εδώ και χρόνια γίνονται συζητήσεις για πρωινή λειτουργία και των γυμνασίων. Προτείνονται διάφορες ωραίες λύσεις, όπως κοντέινερς για πρόσθετες αίθουσες, κτίσιμο αιθουσών στην πυλωτή, κ.ά. Το σωστό βέβαια θα ήταν η ανέγερση νέου σχολικού κτιρίου σε οικόπεδο που ναι μεν έχει βρεθεί, αλλά... .... Επίσης, ακούγεται ότι από του χρόνου, τα 2 γυμνάσια δε γλυτώνουν τη συγχώνευση. Κατ' άλλους, αυτό θα αποφευχθεί με την πρωινή λειτουργία, κατ' άλλους όχι.

Για να μην τα πολυλογούμε, αλλού θέλουμε τώρα να εστιάσουμε την προσοχή μας: σε ένα σοβαρό πρόβλημα που παρατηρείται λόγω της συγκατοίκησης γυμνασίων και λυκείων. Το άλυτο πρόβλημα της συγκατούρησης. (Ας μην είμεθα σεμνότυφοι. Η λέξη "ουρώ" είναι αρχαία, ζωτική και αναντικατάστατη και διεθνής, π.χ., urine, urinary, urolithiasis, urologie, κλπ κλπ. Με το "κατ" γίνεται απλώς πιο επείγουσα).
Οι τουαλέτες λοιπόν, ή (κατ)ουρητήρια, είναι κοινές για γυμνάσια και λύκεια. Χρησίμευαν μέχρι πρόσφατα  και ως καπνιστήρια για τα λύκεια, τόποι συναθροίσεων, πολλές φορές μεικτών, φωτογραφικά στούντιο, αναγραφής  στις πόρτες (από μέσα), διαφόρων εξομολογητικών ή υβριστικών φράσεων, τραπεζαρίες για τυρόπιτα στο πόδι,  κλπ.
Ήμουν αυτόπτης μάρτυς διότι οι τουαλέτες αυτές μού πέφτανε πιο κοντά απ' ότι των καθηγητών όταν δούλευα στη βιβλιοθήκη, κι έτσι τις επισκεπτόμουν συχνά-πυκνά, -των κοριτσιών εννοείται-, και μόνο για μία από τις διάφορες χρήσεις τους (εννοείται). Καμιά φορά συμμετείχα και σε ενδιαφέρουσες κουβέντες.
Έχουμε λοιπόν τώρα το εξής: Τα κορίτσια του γυμνασίου, ιδιαίτερα τα πρωτάκια, έχουν πολλές φορές δηλώσει ότι δεν τις επισκέπτονται, διότι ..φοβούνται. Και όχι μόνον τα κορίτσια. Πολλά αγοράκια επίσης αποφεύγουν τα αντίστοιχα κολαστήρια των  αρρένων.
Συμπέρασμα: Κρατιούνται, μέχρι να σχολάσουν. Πράγμα πολύ κακό για την υγεία των μελλοντικών Ελληνίδων μανάδων και πατεράδων. Άρα, θέμα υψίστου Εθνικής σημασίας. Άρα, όσοι ευθύνονται για τη διαιώνιση αυτού του προβλήματος θα μπορούσαν κάλλιστα να κατηγορηθούν μέχρι και για Εθνική προδοσία.

Αυτά είχα να καταγγείλω για σήμερα. Κατηγορητήριο για το σχολικό κατουρητήριο, βασισμένο σε τεκημιωμένα ουροδόχα στοιχεία.  Πρόκειται για θέμα λεπτό, αλλά και εθνικό όπως είπαμε, οπότε καλούνται οι αρμόδιοι να βρουν λύση οσονούπω. (Σα να μη μάς έφτανε το πρόβλημα της υπογεννητικότητας...)



Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Να ... τ' αφήσω (γιατρέ);;;


Να χτυπήσω; Ή να φτύσω;;
Να ...τ' αφήσω ;;;


Να μισήσω;  Να τους βρίσω;
Να χτυπήσω; Ή να φτύσω;
(Ή να κλάψω;)
Ή να σαστίσω;

Δια παντός ν αναχωρήσω;
Ν αγνοήσω, να ξεχάσω, να γυρίσω;
Ν αφεθώ να αδιαφορήσω
κι όλους να  περιφρονήσω;

Ή να κλάψω;;
Να κρυφτώ, να εκδικηθώ, να βαρεθώ;
Να ξεσπάσω, να τα σπάσω,
να γελάσω, να σαρκάσω;      

Να λυγίσω; Να σκεφτώ,
να συγχωρήσω;
Μήπως και ν αυτοκτονήσω;
Ή να επαναστατήσω;

Να φονεύσω,
και μετά να καταρρεύσω;
Να γελάσω;; Να σαρκάσω;;;

Να λουφάξω;
Να λυσσάξω;
Να μ’ αλλάξω;

Μήπως ν’ αποβλακωθώ;
Ή και να συμβιβαστώ;
μήπως ν’ ανασκουμπωθώ,
ή και να χαρακωθώ;

...κι άμα μεταμφιεστώ;;;
Κι αν τυχόν διαλογιστώ;
κι άμα μεταμφιεστώ;
Να να να
μα να μα να μανα…

Να κάνω το βλάκα;
Να κάνω το μάγκα;
Να κάνω τον κουφό;

Να πάρω τα όπλα;
Να πάρω τα βουνά;
Να πάρω αποστάσεις;
Να πάρω αποφάσεις;

Να πάρω των ομματιών μου,
να πάρω ό, τι είναι δικό μου;

Να κάνω πως δεν ξέρω
Να κάνω πως δε φταίω;

Να τα κάνω πέρα
...Να κάνω πως δεν ξέρω;; να κάνω πως δε φταίω;;
Να τα κάνω λίμπα
Να τα πιώ, να γίνω σκνίπα;

Να τα κάνω λιανά;
Να τα κάνω πλακάκια;

Να πάω να πνιγώ
Να ‘πα να κουρευτώ
Να πάω κατά  διαόλου
να πάω στου Βερόπουλου;

Να αρχίσω να πηγαίνω εκκλησία;
Να το ρίξω γενικώς στη συνουσία;
Στις ουσίες; στην αφασία;
Να τα ρίξω στο σύστημα;
Να τα ρίξω στο κράτος;
Να το ρίξω στα ζάρια;
Να πω δε βαριέσαι
Να πω «πώς ξηγιέσαι»
Να πω άει χάσου
Να πω «πρόβλημά σου»;

(Αφού όλοι έτσι λένε!)
Μήπως είμαι, γιατρέ, να με κλαίνε;

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Αποσπάσπατα από επίκαιρα κείμενα (για σχολεία, βιβλία, κ.ά....

Διαβάσαμε κάποια πολύ καλά κείμενα, που αξίζει να αναφερθούν,  ανάμεσα στα άλλα και για κάτι που έχουν κοινό : Το τι βιβλία γράφονται για τους μαθητές, πώς, τι ποιότητας, τι αξίας.  Για αρκετά απ αυτά ενημερωθήκαμε από φίλη, φιλόλογο (απ'  αυτές που ψαχουλεύουν και δεν αρκούνται στα ..πεπατημένα).
1)Σχολείο χωρίς βιβλία; της Άννας Δαμιανίδη http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.8emata&id=8684 
Η κυρία Δαμιανίδη ξεκινάει ως εξής:  "Ευκαιρία να τα αγαπήσουμε! Αν ήμουνα δασκάλα θα ήμουν πολύ χαρούμενη φέτος που το υπουργείο καθυστερεί τη διανομή βιβλίων" 
...και συνεχίζει αναφέροντας διάφορα βιβλία που θα χρησιμοποιούσε στο δημοτικό αντί για τα ... συνήθη σχολικά, πολυσέλιδα αλλά μίζερα βιβλία του Υπουργείου. Συγγραφείς όπως Τριβιζάς, Παμπούδη, Ζέη, Σαρή, Άλκοτ, Κίπλινγκ, κ.ά, θα έκαναν τη διαφορά λέει...  (Πιο πολύ δε θα μπορούσαμε να συμφωνούμε!)
2)στο ίδιο σάιτ, γράφει η Τζίνα Δαβιλά, "Σχολικά βιβλία: Σιγά την έλλειψη!"
Και να ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα:
"...Άρα, για ποια βιβλία μιλάμε; Για εγχειρίδια που θυμίζουν χοιρίδια; Διότι η ετυμολογία των λέξεων αποτελεί επιστήμη βαθιά και αποκαλυπτική.  Ο όρος «εγχοιρίδια» ταιριάζει γάντι, μιας και σκοπός τους είναι όχι ο ορθά πληροφορημένος μαθητής που είναι εν δυνάμει αυτόφωτος, αλλά ο κουτρουβαλιασμένος στην γενικότερη κατρακύλα των ελληνικών σχολείων. Ο αναμασών μισές αλήθειες (ιστορία) και αποσπασματικές σελίδες αριστουργημάτων της ελληνικής λογοτεχνίας.  Ξαναρωτώ: ποια από τα βιβλία που παρέχονταν μέχρι τώρα στα σχολεία καλλιεργούσαν την κριτική σκέψη και την φαντασία των μαθητών, καταργώντας την αποστήθιση και τα όποια ιδεολογήματα;" ................

Κλέβω και την εικόνα από το ίδιο σά... όχι, όχι σάιτ, σα σαΐτα ακούγεται, ιστοσελίδα ήθελα να πω, ναι,
ιστοσελίδα λοιπόν, μου άρεσε πολύ η εικόνα, ελπίζω να μην κατηγορηθώ για την εικονοκλοπή αφού αναφέρω την πηγή. Εικονοφαγία άραγε λέγεται αυτό; είχαμε εικονομαχίες και εικονολατρείες κάποτε, τώρα με τις νέες τεχνολογίες τι θα λέμε; θα μου πεις δεν πρόκειται για θρησκευτικές εικόνες, κάτι φωτογραφίες είναι, αλλά μήπως δεν είναι και η φωτογραφία ή η εικόνα μια κάποια σύγχρονη λατρεία πολλές φορές; Αλλού πήγαινα, αλλού το πήγα, τέλος πάντων, λέγαμε για την εικόνα που μου άρεσε. Ορίστε:
3)...και πάλι στην ίδια ιστοσελίδα, η Ρίκα Βαγενά γράφει με το γνωστό ειρωνικό της τρόπο:  
"Σχολικά Βιβλία: Ποιος τα χρειάζεται;"
....."Φυσικά και δεν χρειαζόμαστε τα βιβλία -γενικότερα. Ποιος τα έχει ανάγκη; Δεν πάει πολύς καιρός που ήρθαν επισκέψεις στο σπίτι στην Αθήνα. Η κυρία του κυρίου είδε τις βιβλιοθήκες τίγκα στο σπίτι και καταστενοχωρήθηκε. «Κάτι πρέπει να κάνεις μ΄αυτά, μαζεύουν τόση σκόνη, ειδικά στο παιδικό δωμάτιο τόσα είναι εστία μικροβίων, το άσθμα αυτή την εποχή θερίζει».
....Όχι, δεν χρειαζόμαστε τα βιβλία. Όπως δεν χρειαζόμαστε πολλά άλλα πράγματα, επίσης ακριβά, άχρηστα και απαρχαιωμένα. Γιατί να μπεις στον κόπο να στύψεις μια πορτοκαλάδα όταν μπορείς να κατεβάσεις μια πολυβιταμίνη; Γιατί να χαλάσεις βενζίνη και χρόνο να πας σε μια θεατρική παράσταση ή σε μια συναυλία, όταν μπορείς να κατεβάσεις ένα σωρό υπερθεάματα στον καναπέ του σαλονιού; Γιατί να ερωτευτείς, αφού μπορείς, απλώς, να αναπαραχθείς;  Γιατί να μπεις καν στον κόπο να πάρεις την επόμενή σου ανάσα, αφού κάποτε θα τα τινάξεις; "

Άλλο θέμα:
Η "Πρωτοβουλία Αγώνα για τη Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία, εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων, φοιτητών, μαθητών, εργαζόμενων σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ" σε κείμενό της αναφέρει μεταξύ των άλλων:
"Προς τους μαθητές και τις μαθήτριες που αγωνίζονται!
.....Είμαστε σήμερα εδώ για να συμπαρασταθούμε στο αγώνα σας. .....για να σας μεταφέρουμε την εμπειρία μας και από άλλους χώρους της εκπαίδευσης, όπως τα πανεπιστήμια, που θα φοιτήσετε αύριο.
.....Εδώ και ένα χρόνο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει ανοίξει μέτωπο με όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.  Πάνω από 1200 σχολεία καταργήθηκαν καθώς και πάνω από 2000 θέσεις για αναπληρωτές και ωρομίσθιους καθηγητές δεν ανανεώθηκαν. Το γεγονός ότι από τη νέα σχολική χρονιά δεν παίρνετε βιβλία και τα μαθήματα ξεκίνησαν με φωτοτυπίες και DVD, μας δείχνει ότι αυτή η κυβέρνηση θέλει να φορτώσει όλα τα βάρη της κρίσης στις πλάτες της νεολαίας και των εργαζόμενων, στις πλάτες τις δικές σας και των γονιών σας. Δεν υπάρχει παιδεία με φωτοτυπίες και dvd, με μειωμένο εκπαιδευτικό προσωπικό, με λίγα σχολεία, χωρίς χρήματα για ηλεκτρικό και για θέρμανση!" ............. Επίσης παρακάτω αναφέρει:
"...Η εκπαίδευση δεν είναι όμως ο μόνος στόχος της κυβέρνησης. Αποτελεί και αυτή θύμα της συνολικότερης αντιλαϊκής πολιτικής που μειώνει μισθούς και συντάξεις, καταργεί τις κοινωνικές δαπάνες για να δώσει τα λεφτά στους πλούσιους (τράπεζες, επιχειρήσεις) και μετατρέπει κάθε δημόσιο κοινωνικό αγαθό και υπηρεσία σε εμπόρευμα (υγεία, πρόνοια, παιδεία, μεταφορές, ρεύμα, νερό), που ξεπουλάει το δημόσιο πλούτο στις επιχειρήσεις που φιμώνει και καταστέλλει όποιον αγωνίζεται για τα δικαιώματα του." ...........

Γιατί τα βάζουμε εδώ αυτά; Δεν είναι ηλίου φαεινότερον; Δεν πρόκειται για φαινόμενα αλληλένδετα; Κακά βιβλία ή καθόλου βιβλία, κακοί μισθοί, βιβλιοθήκες άφαντες, κ.ά. πολλά, φταίει η οικονομική κρίση για όλα αυτά;;  Δρόμοι και προτάσεις εξόδου από αυτήν την κρίση, ή, έστω, καλύτερης αντιμετώπισής της, υπήρξαν, αλλά δεν εισακούστηκαν ποτέ. Από οικονομολόγους, από κόμματα, από αναλυτές Έλληνες και ξένους. Άρα το μόνο συμπέρασμα που μπορεί να βγει είναι ότι αυτή η κυβέρνηση είναι απόλυτα υποκριτική όταν λέει ότι θλίβεται για τις "θυσίες" στις οποίες μας υποβάλλει.

(.....Κάτσε τώρα να βάλουμε και τίποτα άλλο γιατί το έχουμε παραβαρύνει τελευταία και κυκλοφορούν και ιώσεις.. μελαγχολίας και κατάθλιψης όπως θα διαβάσατε στις εφημερίδες. Κολλάς τον ιό από κάποιον που είναι στα πρόθυρα της ανεργίας ή της πλήρους χρεωκοπίας και πας και πέφτεις απ το παράθυρο πριν προλάβει κάποιος να σου σφυρίξει "βρε εσύ έχεις μισθό ακόμα, το ξέχασες;")

Πάρτε αυτό, του Στάθη, παλιό είναι, αλλά από τα καλύτερα σχόλια 
περί εκπαίδευσης:

Πάρτε βεβαίως και Κάβουρα και  δείτε και το "Καβουροζούμι" του σε πρώτη ευκαιρία:
http://kavouras12.blogspot.com/