Κάποτε το Βιβλιόσπι(ρ)το μιλούσε για κάποια (Σχολική) Βιβλιοθήκη. Αυτό έληξε στις 31/8/2011. Τώρα μιλάει για άλλα. Η αγάπη για κάποια πράγματα δεν έχει ημερομηνία λήξης


Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Επιστολή στην υφυπουργό Παιδείας από τον πρώην διευθυντή Δ/θμιας Εκπ/σης Γ' Αθήνας

Είναι μερικοί άνθρωποι που ενδιαφέρονται ακόμα...
Όπως ο παρακάτω:

Θωμάς Ζούμπος
Ε.τ. Δ/ντής Β/θμιας Εκπ/σης Γ΄ Αθήνας

Προς την Υφυπουργό Παιδείας Δια Bίου Μάθησης και Θρησκευμάτων
κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου
3 Ιουλίου 2011
Θέμα : «Λειτουργία Σχολικών Βιβλιοθηκών»

Αξιότιμη κ. Υφυπουργέ,

Με αφορμή μιας τιμητικής πρόσκλησης να συμμετάσχουμε σε αποχαιρετιστήρια, λόγω αφυπηρέτησης, συνάντηση συναδέλφων, παλιών συνεργατών μου (διατελέσαμε επί 8ετία 1994-2002 Δ/ντής Εκπ/σης Γ΄Δ/νσης, Δυτ. Αθήνα, Αιγάλεω), υπευθύνων για τη λειτουργία των Σχολικών Βιβλιοθηκών (ΣΒ), επιθυμούμε να θέσουμε υπόψη Σας τα εξής:
Παρακολουθήσαμε εκ του σύνεγγυς και εν πολλοίς συμμετείχαμε στον σχεδιασμό, την υλοποίηση και ευτυχήσαμε να δούμε και τη λειτουργία των ΣΒ με ένα σύγχρονο τρόπο, με τον κατάλληλο εξοπλισμό και εξειδικευμένο εκπαιδευτικό προσωπικό. Για το τελευταίο οι συνάδελφοι παρακολούθησαν σε ειδικά πολυήμερα σεμινάρια μαθήματα βιβλιοθηκονομίας και με πρότασή μας ειδικό σεμινάριο ηλεκτρονικής διαχείρισης λειτουργίας και εξοπλισμού.
Ζητήσαμε τις εμπειρίες των συναδέλφων που συνοψίζονται:
● Πλήρης αδιαφορία και απαξίωση των ΣΒ την τελευταία 6ετία
● Λειτουργία ΣΒ υποτυπώδης παρά την εργώδη προσπάθεια των υπευθύνων
● Παντελής έλλειψη ενδιαφέροντος τόσο από τους αρμοδίους προϊσταμένους υπηρεσιακούς παράγοντες ,όσο και από τους τοπικούς παράγοντες σχετικά με τον εμπλουτισμό τους και τη συντήρηση του εξοπλισμού.
● Σε ορισμένες περιπτώσεις χώροι ΣΒ χρησιμοποιήθηκαν ως αποθήκες

Κ. Υφυπουργέ,
Συνοπτικά, μη γνωρίζοντας και τις προθέσεις του Υπουργείου, επισημαίνουμε :
● Ο θεσμός των ΣΒ είναι κατεξοχήν έργο του ΠΑΣΟΚ. Δαπανήθηκαν για πρώτη φορά μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, ορθώς και δικαίως κατά τη γνώμη μας, και τώρα αφέθηκαν στην τύχη τους.
● Το νέο μοντέλο εκπαίδευσης, που φιλοδοξεί να εφαρμόσει το Υπουργείο μας, εξυπηρετείται άριστα με τη λειτουργία των ΣΒ.
● Δεν πρέπει καθοιονδήποτε τρόπο να «θεοποιήσουμε» το διαδίκτυο, ότι είναι το «άπαν». Απλώς, κατά τη γνώμη μας , είναι ένα μέσον.
● Δεν υπάρχουν υπεύθυνοι αντικαταστάτες των αποχωρούντων
● Εάν δε αληθεύει η πληροφορία μας ότι θα τοποθετηθούν εκπαιδευτικοί για συμπλήρωση ωραρίου, τούτο θα σημάνει σε πρώτη φάση την αφαίμαξή τους και στη συνέχεια τη διάλυσή τους.
● Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας (Φιλανδοί, που επισκεφτήκαμε, όντας εν υπηρεσία, δύο φορές, με προηγμένη τεχνολογία), όταν ανεγείρουν διδακτήρια μετά τα εστιατόρια κτίζουν τις βιβλιοθήκες και έπονται οι αίθουσες διδασκαλίας
● Κατά τη γνώμη μας δεν απαιτούνται ιδιαίτερες δαπάνες. Με λίγο νοικοκύρεμα και με τη συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είναι δυνατόν να εξακολουθήσουν να λειτουργούν ικανοποιητικά υποστηρίζοντας βεβαίως και το νέο μοντέλο εκπαίδευσης.
Τέλος, όπως διαπιστώσαμε, υπάρχουν ακόμη στελέχη που μπορούν να λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά, αξιοποιώντας τις γνώσεις τους, τις εμπειρίες τους και το ζήλο τους για τις ΣΒ.

Με τιμή
Θωμάς Ζούμπος
Πάντως εμάς, 11 χρόνια τώρα,  το βάρος των βιβλίων 
δε μας έκανε ποτέ να ... βαρυγκομούμε.


Δεν υπάρχουν σχόλια: