Η θητεία στη βιβλιοθήκη έληξε στις 31/8/2011. Η αγάπη και το ενδιαφέρον δεν έχουν ημερομηνία λήξης.


Παρασκευή, 18 Φεβρουαρίου 2011

Υπάρχουν πολλών ειδών Στέκια.. !

Υπάρχει ένα τραγουδάκι στην παλιά εκείνη αγαπημένη ραδιοφωνική εκπομπή, "Εδώ Λιλιπούπολη", (μουσική Μ. Χατζηδάκι) που λέει "«Μη μου μιλάτε, μη με τραβάτε, απ' το μουσείο δε θέλω να βγω»... Προφανώς το ήξερε ο μικρός μαθητής απ' τη Βόρεια Ελλάδα και το παράλλαξε για ... άλλες ανάγκες. Δείτε το ρεπορτάζ:
http://www.agelioforos.gr
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΛΙΝΑ ΚΟΪΝΑ

Στέκι οι σχολικές βιβλιοθήκες

«Μη μου μιλάτε, μη με τραβάτε, από τη βιβλιοθήκη δε θέλω να βγω»...
Μέσα σε λίγες λέξεις οι μαθητές συμπυκνώνουν τον ενθουσιασμό τους για την πολύχρωμη αίθουσα βιβλιοθήκης που απέκτησε το 3ο Δημοτικό Χαλάστρας.
Με πρωτοβουλία της σχολικής συμβούλου, Ιωάννας Αρβανίτη, «απρόσωπες» και γκρίζες αίθουσες οκτώ σχολείων μεταμορφώνονται σε ζωντανούς χώρους μελέτης, ψυχαγωγίας και πολιτισμού, όπου καλλιεργείται κουλτούρα ανάγνωσης στους μαθητές.
.... Το πρόγραμμα αφορά τη δημιουργία νέων σχολικών βιβλιοθηκών (με συλλογές έντυπης και ψηφιακής μορφής) και την ενίσχυση εκείνων που προϋπήρχαν. Από το 2007 η κ. Αρβανίτη, σε συνεργασία με τον καθηγητή του ΑΠΘ, Δημήτρη Γερμανό, τους εκπαιδευτικούς των σχολείων, τους γονείς και την τοπική αυτοδιοίκηση, κατάφεραν να προσφέρουν ένα ανεκτίμητο δώρο στα παιδιά.
«Το σημερινό σχολείο, για να πετύχει τους στόχους του, πρέπει να διαθέτει ένα αναβαθμισμένο και εμπλουτισμένο εκπαιδευτικό περιβάλλον, όπως είναι οι βιβλιοθήκες που δημιουργούμε», αναφέρει η κ. Αρβανίτη, η οποία προτείνει ουσιαστικά την ένταξη της βιβλιοθήκης στην καθημερινή λειτουργία του σχολείου.

Πολλαπλό ρόλο παίζει η περιοχή του καθιστικού με τους καναπέδες.
... Ομως, δεν είναι μόνο το «σαλονάκι» που συνεισφέρει στη διαμόρφωση του θετικού κλίματος. Οι κουρτίνες, τα χρώματα στους τοίχους, τα έπιπλα και οι σταθμοί εργασίας με τους Η/Υ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διάθεση των παιδιών. Αυτό, άλλωστε, αποδεικνύεται και από τα σχόλια των μαθητών του 3ου Δημοτικού Χαλάστρας και του 1ου Δημοτικού Σίνδου, όπου εγκαινιάστηκαν πρόσφατα δύο αίθουσες βιβλιοθηκών.

«Ετσι ονειρευόμουν την τάξη μου», αναφέρει ο Σάββας, μαθητής του 3ου Δημοτικού Χαλάστρας, ενώ ο Μανόλης, μαθητής της στ' τάξης τονίζει: «Μη μου μιλάτε, μη με τραβάτε, από τη βιβλιοθήκη δε θέλω να βγω».

Ομως και στο 1ο Δημοτικό Σίνδου τα παιδιά είναι ενθουσιασμένα.
.... Στόχος μας είναι να λειτουργήσει ως δανειστική βιβλιοθήκη και για τους γονείς», υποστηρίζει ο Μωυσής Τυρίδης, υπεύθυνος της βιβλιοθήκης στο 1ο Δημοτικό Σίνδου.

Ας θυμηθούμε όμως και επί τή ευκαιρία το "Μουσείο", με το Σπύρο Σακκά, αλλά κι άλλο ένα ωραίο απο την παραμυθένια Λιλιπούπολη, απόσπασμα, 
"Ο παπαγάλος μαθαίνει καλούς τρόπους". 
(Μην τολμήσει και πει κανείς ότι το τελευταίο θυμίζει λίγο την υπεύθυνη της βιβλιοθήκης και τις οδηγίες συμπεριφοράς για τους νέους επισκέπτες της πρώτης!) 


Δεν υπάρχουν σχόλια: