Η θητεία στη βιβλιοθήκη έληξε στις 31/8/2011. Η αγάπη και το ενδιαφέρον δεν έχουν ημερομηνία λήξης.


Ενημέρωση για τη Σχολική Βιβλιοθήκη (παλιά μορφή blog...)

Το σχολείο μας (30ό Γυμνάσιο Αθήνας) είναι ένα από τα πρώτα 500 σε όλη την Ελλάδα που μπήκαν στο πρόγραμμα «Σχολικές Βιβλιοθήκες» του Υπουργείου Παιδείας, το 2000. Η Βιβλιοθήκη εξυπηρετεί και τα άλλα 3 σχολεία του συγκροτήματος στην Άνω Κυψέλη.


Αποτελείται από 6.000 περίπου τίτλους βιβλίων όλων των κατηγοριών, καθώς και οπτικοακουστικά μέσα. Ο ρόλος της είναι δανειστικός, και χρησιμεύει επίσης για μαθητικές εργασίες, για εύρεση διαφόρων πληροφοριών από ο έντυπο και ηλεκτρονικό υλικό.


Απευθύνεται πρωταρχικά στους μαθητές, τους καθηγητές και το διοικητικό προσωπικό των 4 σχολείων που συστεγάζονται στο κτίριο, αλλά και σε κάποιες κατηγορίες εξωσχολικών, όπως απόφοιτους, γονείς, κ.ά... (με προτεραιότητα στο 30ο Γυμνάσιο).


Υπάρχουν επίσης λευκώματα και περιοδικά που μπορεί να ξεφυλλίσει κανείς, αρχεία με άρθρα ανά θεματικές κατηγορίες, εγκυκλοπαίδειες, λεξικά, οπτικοακουστικό υλικό (βιντεοκασέτες, CD ROM,DVD, VCD, CD μουσικής), και γενικά ένας μεγάλος πλούτος υλικού.


Πέρα από τη δανειστική της λειτουργία, η σχολική βιβλιοθήκη έχει σα σκοπό να συμπληρώσει την εκπαιδευτική διαδικασία και να εξοικειώσει τους μαθητές με τη χρήση πληροφοριακών πηγών όπως εγκυκλοπαίδειες, λεξικά, βιβλία όλων των κατηγοριών, CD ROM, διαδικτυακές πηγές, κλπ.


Ο χώρος μας είναι ανοιχτός σε όλους, ακόμα και σε όσους θέλουν απλώς να καθίσουν για λίγο, να παίξουν σκάκι, να ξεφυλλίσουν βιβλία και περιοδικά, κ.ά. Δεχόμαστε με χαρά κάθε επίσκεψη, μπορούμε να σας ξεναγήσουμε, ή να σας βοηθήσουμε σε όποια αναζήτηση έχετε.


Η βιβλιοθήκη μας είναι μέλος του Πανελλήνιου Φόρουμ Σχολικών Βιβλιοθηκών
και της Κινητής Αναγνωστικής Λέσχης Σχολικών Βιβλιοθηκών ΕΠΕΑΕΚ Αττικής.


Κατηγορίες Συλλογής (Ταξινομικό σύστημα DEWEY):  • 000-Έργα Γενικής Φύσης

(ηλεκτρονικοί υπολογιστές, βιβλιογραφίες/κατάλογοι, βιβλιοθηκονομία, γενικές εγκυκλοπαίδειες/ πληροφοριακά βιβλία, περιοδικά γενικής φύσεως, ακαδημίες/άλλα ιδρύματα και επιστημονικές εταιρείες, δημοσιογραφία/τύπος)

  • 100-Φιλοσοφία και Συναφείς Κλάδοι

(μεταφυσική, ψυχολογία, λογική, ηθική, ανατολική και αρχαία φιλοσοφία, νεώτερη φιλοσοφία)

  • 200-Θρησκεία

(φυσική θρησκεία, βίβλος, δογματική θεολογία, πρακτική θεολογία, ποιμαντορική θεολογία, εκκλησιαστική θεολογία, ιστορία των χριστιανικών εκκλησιών, χριστιανικές εκκλησίες και αιρέσεις, άλλες θρησκείες)

  • 300-Κοινωνικές Επιστήμες

κοινωνιολογία, πολιτικές επιστήμες, οικονομικές επιστήμες, δίκαιο, δημόσια διοίκηση, κοινωνική πρόνοια, κοινωνικά προβλήματα, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, άτομα με μαθησιακές δυσκολίες εμπόριο, ήθη και έθιμα, λαογραφία)

  • 400-Γλώσσα

(Ελληνική γλώσσα, αγγλική γλώσσα, γερμανική γλώσσα, γαλλική γλώσσα)

  • 500-Φυσικές Επιστήμες

(μαθηματικά, αστρονομία, φυσική, χημεία, γεωλογία, παλαιοντολογία, βιολογία, οικολογία, βοτανική, ζωολογία)

  • 600-Εφαρμοσμένες Επιστήμες-Ιατρική-Τεχνολογία

(ιατρική, μηχανική, γεωργία, οικιακή οικονομία, επιχειρήσεις, βιομηχανική χημεία, μεταποίηση, βιομηχανίες, δομικές κατασκευές)

  • 700-Καλές Τέχνες-Ψυχαγωγία

(αρχιτεκτονική, γλυπτική, σχέδιο/διακοσμητική, ζωγραφική, χαρακτική, φωτογραφία, μουσική, χορός, κινηματογράφος, θέατρο)

  • 800-Λογοτεχνία (Φιλολογία)

(αμερικανική - αγγλική - γερμανική - γαλλική - ιταλική - ισπανική και πορτογαλική λογοτεχνία, λατινική λογοτεχνία,
ελληνική λογοτεχνία - αρχαία & νεοελληνική- , λογοτεχνία άλλων γλωσσών)

  • 900-Γεωγραφία-Ιστορία-Βιογραφίες

(γεωγραφία/ταξίδια, βιογραφίες, αρχαία παγκόσμιος ιστορία, ευρωπαϊκή ιστορία, ελληνική ιστορία, ιστορία της Ασίας, ιστορία της Αφρικής, ιστορία της Β. Αμερικής, ιστορία της Ν. Αμερικής, ιστορία της Ωκεανίας και των Πολικών περιοχών)


Κατηγορίες Λογοτεχνικών Βιβλίων:


ΕΜ:   Ελλην. Μυθιστόρημα
ΞΜ:   Ξένο Μυθιστόρημα
ΕΔ:    Ελληνικό Διήγημα
ΞΔ:    Ξένο Διήγημα
ΕΠ:    Ελληνική Ποίηση
ΞΠ:    Ξένη Ποίηση